Menu Close

Makelaar kiezen


Dokken voor een makelaar?

Een makelaar verdient zijn inkomen met het kopen en verkopen van huizen. Wanneer u een huis wilt verkopen of kopen, kunt u een makelaar inschakelen om u te helpen. De makelaar is bekend met de huizenmarkt, en is een goede onderhandelaar.

Wel of geen makelaar?

In ruil voor zijn deskundigheid brengt een makelaar een vergoeding in rekening: het courtage. Om die kosten te besparen kunt u overwegen om geen gebruik maakt van de diensten van de makelaar. Dat kan als u zelf over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de aan- of verkoop van een huis zelf af te handelen.

De makelaar kan u helpen bij het zoeken naar een leuke woning, al kunt u zelf tegenwoordig ook goed zoeken via de bekende websites op het internet, bijvoorbeeld via Funda. De makelaar kan de juiste prijs voor een woning bepalen en kan helpen met het maken van een verkoop- of koopplan. Bij onderhandelingen over de koop- of verkoopprijs kunt u veel baat hebben bij de vaardigheden van een makelaar in het onderhandelen over de prijs. Ook begeleidt de makelaar u bij het maken van afspraken en de bezichtiging van de woning.

Voor elk van de taken van de makelaar kunt u een kiezen of u dit zelf kunt en wilt doen. Om zelf een goede prijs voor een huis te bepalen dient u verstand te hebben van de lokale woningmarkt. Bij het onderhandelen loopt u het risico dat u tegenover een ervaren makelaar komt te staan, die bedreven is in het onderhandelingstraject. Bij een zelfstandige bezichtiging van een koophuis dient u te weten waar u op moet letten. Uiteindelijk gaat het bij koop of verkoop van een huis om veel geld en u steekt zich waarschijnlijk voor een lange tijd in de schulden. Wanneer u zonder een makelaar een woning koopt of verkoopt, dient u dus precies te weten waar u mee bezig bent.

Voor de verschillende stappen in het koop- of verkoopproces kunt u vaak een makelaar inschakelen, zonder dat u meteen alles overdraagt. Zo kunt u de makelaar of taxateur vragen een woning te taxeren. Vaak zijn deze uitstekend op de hoogte van de recente prijsontwikkelingen in uw omgeving. Daarnaast weet de makelaar waar hij op moet letten om de waarde van een huis te bepalen.

Bij het onderhandelen over de verkoopprijs kunt u ook gebruik maken van de diensten van een makelaar. Op deze manier spaart u de kosten van het voortraject van zoeken en bezichtigen uit. Wel hebt u tijdens de onderhandelingen de hulp van een ervaren onderhandelaar, die weet waarop te letten. Doet er dus niet toe wat u wilt kopen of bijvoorbeeld een opslagruimte huren, een garage voor uw klassieke auto, of een huis: Een makelaar brengt z’n expertise mee.